Wpływ diety na różnorodność mikrobiomu jelitowego żubra i odporność na zakażenie endopasożytami (NCN, 2024/55/B/NZ8/02618)
Czas trwania projektu: 2025-2029
Status projektu: Aktywny
Kierownik projektu: prof dr hab. Rafał Kowalczyk
Wykonawcy projektu: prof. dr hab. Jan M. Wójcik
dr Katarzyna Janik-Superson (Uniwersytet Łódzki)
dr Michał Seweryn (Uniwersytet Łódzki)
dr. Eric Coissac (Université Grenoble Alpes, Francja)
mgr Barbara Marczuk (IBS PAN Białowieża)
mgr Iwona Ruczyńska (IBS PAN Białowieża)

Mikrobiom jelitowy, stanowiący zbiór bakterii, grzybów, wirusów i pierwotniaków zamieszkujących przewód pokarmowy, jest ściśle zaangażowany w wiele aspektów fizjologii żywiciela w ciągu jego życia. Dieta odgrywa kluczową rolę w kształtowaniu składu, funkcji i różnorodności mikrobiomu jelitowego. Wzajemne oddziaływanie diety i składu mikrobiomu jelitowego jest ważne dla zdrowia i odżywiania się ssaków.

Niewiele wiadomo na temat tego, jak sezonowe zmiany w składzie i jakości diety determinują zbiorowiska drobnoustrojów jelitowych, co jest ważne w procesie trawienia i funkcjonowaniu dzikich roślinożerców, w tym w odporności na pasożyty. Badania nad wzajemnym oddziaływaniem diety i mikrobiomu zwierząt domowych i trzymanych w niewoli nie odzwierciedlają w pełni zależności obserwowanych w dzikich populacjach. Dlatego podjęcie badań nad mikrobiomem jelitowym u dzikich dużych zwierząt roślinożernych jest ważne dla lepszego zrozumienia związku między strategiami żerowania a różnorodnością mikrobiomu i jego funkcją.

Planujemy zbadanie mikrobiomu jelitowego żubra (Bison bonasus), największego europejskiego roślinożercy, uratowanego przed wyginięciem i charakteryzującego się niską zmiennością genetyczną. Duży dymorfizm płciowy oraz różnorodność zajmowanych siedlisk i warunków żerowania (w tym dokarmiania zimowego) różnych stad żubrów stwarzają naturalny eksperyment terenowy i czynią z gatunku idealny model do badania wpływu czynników środowiskowych i biologicznych na różnorodność mikrobiomu i odporność żywiciela na pasożyty

Stawiamy hipotezę, że różnorodność mikrobiomu będzie większa, gdy żubry będą żerować na bardziej zróżnicowanym zestawie roślin i pokarmie o wyższej jakości. Będzie ona również wyższa u samców. Dokarmianie i korzystanie z upraw rolnych będą silnie modyfikować mikrobiom żubrów. Oczekujemy również, że dieta, zmieniając mikrobiom, będzie wpływać na odporność żubrów na pasożyty.

Powyższe cele i założenia zamierzamy przetestować analizując skład mikrobiomu jelitowego oraz skład i jakość diety z wykorzystaniem świeżych próbek odchodów pobranych w różnych porach roku oraz w różnych stadach żubrów. Różnorodność mikrobiomów bakteryjnych  będzie analizowana przy użyciu najnowocześniejszych metod sekwencjonowania NGS (metabarkodowanie minibarkodu 16S rRNA DNA i sekwencjonowanie typu shotgun całych genomów), Metabarkodowanie fragmentów DNA kodujących pętlę P6 intronu chloroplastowego trnL i 28S rRNA zostanie wykorzystane do badania składu diety żubrów i identyfikacji nicieni w próbkach kału. Wykorzystamy także różnorodne nowoczesne narzędzia bioinformatyczne i bazy danych sekwencji do identyfikacji grup/taksonów mikroorganizmów, roślin i nicieni. Na koniec wykorzystamy zaawansowane modelowanie statystyczne do przetestowania wpływu jakości diety (w tym dokarmiania), wielkości ciała i warunków środowiskowych na różnorodność mikrobiomu jelitowego i obecność bakterii hamujących rozwój nicieni pasożytniczych.

Projekt reprezentuje innowacyjne podejście, ponieważ łączy w sobie nieinwazyjne gromadzenie materiału badawczego i sekwencjonowanie DNA nowej generacji, analizę diety opartą na ekstrakcji DNA roślin, analizę jakości diety w bliskiej podczerwieni i modelowanie statystyczne. Po raz pierwszy takie badania zostaną przeprowadzone na żubrze, największym lądowym ssaku Europy i jednym z ostatnich przedstawicieli legendarnej megafauny. Gatunek ten został uznany za gatunek uchodźcę, przystosowany do siedlisk otwartych i ograniczony do suboptymalnych siedlisk leśnych. Wysoce innowacyjnym aspektem badania jest zbadanie wpływu diety żywiciela i mikrobiomu jelitowego na oporność na pasożyty. Ponieważ pasożyty stanowią główne zagrożenie dla ochrony żubrów i innych dzikich zwierząt, wyniki tego projektu mogą pomóc w zidentyfikowaniu mechanizmów odpowiedzialnych za występowanie i dynamikę pasożytów oraz zapewnić narzędzia do adaptacyjnego zarządzania populacjami dużych ssaków.